Slechte profielen op datingsites – de meeste dus – hebben dingen gemeen met slecht geschreven websites. Ik merk dit als tekstschrijver die bedrijven helpt om zichzelf op een betere, effectievere, leukere manier te profileren – kortom op een manier die hen minder dodelijk saai maakt dan met een homepage als bijvoorbeeld de volgende:
Welkom op onze website
Kijk gerust eens rond in het assortiment van onze producten en diensten.
Zucht… Gelukkig zie je dergelijke teksten steeds minder. Het ‘welkom’-regeltje zag je vooral in de tijd dat organisaties hun eerste website lanceerden, rond de millenniumwisseling.
Maar dan ga ik naar LinkedIn en scroll door profielen in de trant van:
Ik ben een allround teamplayer met communicatieve vaardigheden, en ben resultaatgericht.
Word jij enthousiast? Zie jij deze persoon echt voor je? Ik niet.
Vaak hoor je mensen zeggen dat ‘teksten online toch niet gelezen worden.’ Dat is niet waar. Sááie teksten worden niet gelezen. Interessante teksten wel.
Wat gaat er mis op datingprofielen?
Je hoopt dat mensen als ze op dating apps zitten de mantel van bedrijfsmatige saaiheid van zich af kunnen schudden. Maar nee. Het is kennelijk verdomd lastig om over jezelf te spreken in termen die geen labels of dooddoeners zijn.
Online daters schrijven met droge ogen dingen als:
Als je iets wilt weten, vraag maar.
Een luie, saaie, nietszeggende manier om het gesprek te openen. Zou je met die zin op een meisje afstappen in de kroeg?
Of:
Ik ben spontaan en muzikaal en houd van reizen.
Vervang ‘spontaan’ door ‘klantgericht’, sportief door ‘proactief’ en ‘houd van reizen’ door ‘een dynamische organisatie’ en de clichés matchen een-op-een. And not a fuck was given.
Kill happy talk
Een vermoeiend soort tekstjes waar bedrijven zich voortdurend schuldig aan maken, is wat usability expert Steve Krug happy talk noemde. Iets in de trant van:
Wij leveren diensten van een hoge kwaliteit en desgewenst maatwerk. In deze folder vindt u veel interessante producten. Wij wensen u veel leesplezier en hopen u snel in onze winkel te mogen ontvangen.
Dit is het ergste soort positief gebabbel dat niet gestaafd is door feiten, verhalen of ook maar íets van enige concreetheid of belang.
Helaas maken ook veel mensen op dating sites zich hier schuldig aan: het is tam gebabbel, allemaal enthousiast maar niet gepeperd, niet concreet, niet lévend.
Wat dan wel te doen?
Wat te doen bij een writer’s block? Je zegt misschien: ik bén toch spontaan en muzikaal, dat zijn bepalende eigenschappen van mij! Wat moet ik dan schrijven?
Ok, de tip van de dag. Hetzelfde medicijn dat tekstschrijvers bedrijven de laatste tijd toedienen, namelijk storytelling – terecht een trend – kun je ook inzetten op een dating site. Vertel een verhaaltje!
Zoiets als:
Ik raak soms op rare plaatsen in gesprek met mensen, zeker als het onderwerp muziek is. Laatst bijvoorbeeld met een loketbediende in de Londense metro. Ik zag dat hij Leonard Cohen op had staan op Spotify. Mijn vrienden probeerden me weg te trekken en mensen in de rij achter ons werden onrustig, maar wij hadden een grappig gesprekje. We waren het erover eens dat de debuutplaat het beste blijft.
Ik verzin maar wat. Vertel gewoon een waargebeurde anekdote waaruit jouw typische eigenschappen naar voren komen.
Stop met labelen, stop met clichés. Vertel een verhaal en het komt goed.
Geef een reactie